16 Jun
16Jun

Bloedend tandvlees is niet zo onschuldig als je mogelijk denkt. Ook al voel je er misschien niet zo veel van, toch kan het je algehele gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om bloedend tandvlees te voorkomen en serieus te behandelen als je het al hebt. Gelukkig is het vaak snel en makkelijk op te lossen. In deze blog lees je hoe. 

Maar laten we beginnen met waarom het zo ontzettend belangrijk is om bloedend tandvlees te voorkomen en aan te pakken.

Verband slechte mondgezondheid en gezondheidsproblemen

Al duizenden jaren bestaat de gedachte dat de (on)gezondheid van de mond een grote invloed op de algehele gezondheid heeft. In de wetenschap wordt steeds meer bewijs gevonden dat een slechte mondgezondheid in verband staat met verschillende gezondheidsproblemen, zoals Alzheimer, insulineresistentie, diabetes, hart- en vaatziekten, ongewenste zwangerschapsuitkomsten – vroeggeboorte en ondergewicht -, luchtweginfecties, bacteriële longontstekingen, mond- en darmkanker, maagdarmaandoeningen en reumatoïde artritis. Onderzoekers weten nog niet of een slechte mondgezondheid de oorzaak of juist het gevolg van eerder genoemde gezondheidsproblemen is. Hoe dan ook, het is natuurlijk sowieso verstandig om er alles aan te doen je mond weer gezond te krijgen. Dus laten we eens kijken naar wat je zelf kunt doen om bloedend tandvlees op te lossen. Hiervoor moet je eerst weten wat de oorzaken van bloedend tandvlees zijn.

Wat zijn de oorzaken van bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees is het gevolg van beschadigingen aan het tandvlees. De oorzaak hiervan is meestal een tandvleesontsteking. Naar schatting komt dit bij de helft van de Nederlandse bevolking voor. Ongunstige mondbacteriën, virussen (herpes), gisten (Candida) en je immuunsysteem spelen hier een belangrijke rol bij. De ongunstige micro-organismen activeren het immuunsysteem en dat leidt tot ontsteking en schade aan het tandvlees, waardoor het gaat bloeden. Als je bloedend tandvlees wilt oplossen, dan moet je dus weten welke factoren een negatieve invloed op de micro-organismen en het immuunsysteem in je mond hebben. Deze staan hieronder opgesomd. Factoren die een negatieve impact hebben zijn:

  • Ongunstige genetische aanleg
  • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en overgang
  • Diabetes type 1 en 2
  • Roken
  • Chronische stress
  • Verkeerde voeding en dranken

Verkeerde voeding en dranken spelen een zeer grote rol bij bloedend tandvlees. Laten we hier dus dieper op ingaan.

Voeding en bloedend tandvlees

Juiste voeding en dranken zorgen voor de juiste micro-organismen en een goed werkend immuunsysteem in je mond, terwijl de verkeerde voeding de groei van ongunstige micro-organismen stimuleert en je immuunsysteem negatief beïnvloedt. Maar wat valt er dan precies onder verkeerde voeding en dranken? Voeding en dranken die tandvleesontsteking – en dus bloedend tandvlees – kunnen stimuleren zijn:

  • Toegevoegde suikers
  • Alcohol, frisdrank en vruchtensappen – ook de zelf geperste
  • Granen en graanproducten, zoals brood, crackers, beschuit, ontbijtgranen, rijstwafels, wraps, pannenkoeken, rijst, pasta, pizza, koek, cake en taart
  • Bewerkte aardappelproducten, zoals chips en patat

Deze kun je dus het best vermijden of in ieder geval tot een minimum beperken.

Van de OERsterk website: https://oersterk.nu/blogs/bloedend-tandvlees-pas-op-lees-hier-waarom/

Comments
* The email will not be published on the website.