15 Jan
15Jan

Koffie is één van de meest gedronken dranken ter wereld. Veel mensen drinken dagelijks koffie, maar wat doet dat eigenlijk met je gezondheid? Is het nou gezond of ongezond? Wij hebben dit voor je uitgezocht en delen graag onze bevindingen met je. Maar laten we beginnen met het nuanceren van een hardnekkige gedachte over koffie.

Koffie zorgt voor uitdroging (dehydratatie)

Hoewel een hoge inname van koffie vocht afdrijvend kan werken, wordt je vochthuishouding nauwelijks beïnvloed door een normale koffieconsumptie. Normaal koffiegebruik zorgt dus niet voor uitdroging. Goed nieuws dus voor de koffieliefhebbers. En dat is niet het enige goede nieuws voor de mensen die dagelijks een bakkie drinken. Dagelijkse koffieconsumptie is namelijk met verschillende gezondheidsvoordelen in verband gebracht. Yes! Laten we hier eens op inzoomen.

Gezondheidsvoordelen van koffie

Het regelmatig drinken van koffie is in verband gebracht met de volgende positieve gezondheidseffecten:

  1. Verhoogt het energieniveau en maakt je opgewekter
  2. Verbetert sportprestaties
  3. Remt ontsteking bij sommige personen
  4. Verlaagt het risico op alvleesklierontsteking (pancreatitis)
  5. Verlaagt het risico op leververvetting – non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD –, levercirrose en primaire scleroserende cholangitis (PSC)
  6. Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten
  7. Verlaagt het risico op depressie
  8. Verlaagt het risico op chronische nierziekte
  9. Verlaagt het risico op Parkinson en beschermt tegen achteruitgang als je al Parkinson hebt
  10. Verlaagt het risico op verschillende soorten kankers, waaronder prostaatkanker, leverkanker en borstkanker na de menopauze
  11. Verlaagt de kans op vroegtijdige sterfte door wat voor reden dan ook

De meeste onderzoeken vinden gunstige effecten van koffie bij een inname van drie tot vier kopjes per dag. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Koffie is dus met verschillende gezondheidsvoordelen in verband gebracht, maar helaas ook met nadelen. Graag willen we je een goed beeld geven van de gezondheidseffecten van koffie. Daarom willen we je ook wijzen op de mogelijke negatieve effecten die kunnen optreden als je koffie drinkt. Dus laten we daar eens naar kijken.

Gezondheidsnadelen van koffie

Het drinken van koffie is met de volgende nadelige gezondheidseffecten in verband gebracht:

  • Inslaapproblemen en verminderde slaapkwaliteit
  • Angst en ongerustheid
  • Brandend maagzuur (reflux)
  • Ontstekingsbevorderend bij sommige personen
  • Hogere cortisolproductie – dit kan nadelige effecten hebben
  • Hoger risico op zwangerschapsverlies en verminderde groei van de foetus
  • Verminderde werking van het medicijn methotrexaat bij reumatoïde artritis en verminderde opname van schildklierhormoon medicatie (levothyroxine)
  • Kruisreactie met gliadine antistoffen in mensen met coeliakie, waardoor koffie net als gluten het immuunsysteem kunnen stimuleren

Koffie heeft dus zowel voor- als nadelen. Gelukkig blijkt uit een grootschalig onderzoek dat koffiegebruik vaker met positieve dan met negatieve gezondheidseffecten in verband is gebracht. Natuurlijk wordt het effect van koffie op je gezondheid deels bepaald door de manier waarop je het drinkt: mét of zonder suiker. Voor sommige mensen is het beter als ze minder koffie gaan drinken of als ze er helemaal mee stoppen. Bijvoorbeeld als je slaapproblemen of brandend maagzuur (reflux) hebt. Of als je regelmatig angst en onrust ervaart. Dan is het goed om te weten dat er mogelijk afkickverschijnselen kunnen optreden. Je zal dus even door de zure appel heen moeten bijten. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Afkickverschijnselen van koffie

Als je minder koffie gaat drinken of er helemaal mee gaat stoppen, dan kun je (tijdelijk) te maken krijgen met de volgende ontwenningsverschijnselen:

  • Hoofdpijn – zo’n 50 procent van de mensen lijkt dit te ervaren
  • Vermoeidheid
  • Verminderde alertheid
  • Moeite met concentreren
  • Verminderde tevredenheid
  • Depressieve stemming
  • Prikkelbaarheid
  • Brain fog – onhelder hoofd

Deze symptomen treden doorgaans binnen 12 tot 24 uur na koffieonthouding op met een piek in intensiteit na 20 tot 51 uur. Ontwenningsverschijnselen houden gemiddeld twee tot negen dagen aan. Hoe hoger de koffieconsumptie was, hoe groter de kans op afkickverschijnselen en hoe meer kans op ergere symptomen.

Wat moet je onthouden?

Koffie is met zowel voor- als nadelen in verband gebracht. Het effect op de gezondheid verschilt per individu. Koffie is dus niet per definitie gezond of ongezond. Sommige mensen kunnen beter minder of geen koffie drinken. Het verminderen van de koffie-inname kan tot verschillende ontwenningsverschijnselen leiden. Schrik daar niet van. Je moet er even doorheen. Uiteindelijk kan het voor sommige mensen gezondheidswinst opleveren in de zin van klachtenvermindering.

Van de OERsterk website: https://oersterk.nu/blogs/koffie-voor-en-nadelen/

Comments
* The email will not be published on the website.